جعفرقلی دادخواه

جعفرقلی دادخواه دوم فروردین ماه ۱۳۲۶ در اصفهان متولد شد. او هنرمند پیشکسوت طراحی فرش است.
جعفرقلی دادخواه

زندگی‌نامه

یک طرح، یک نقش، یک فرش، یک زندگی و یک عشق؛ و او سال‌هاست این ترکیب را استادانه و خلاقانه گرد هم می‌آورد و در می‌آمیزد.

جعفرقلی دادخواه دوم فروردین ماه ۱۳۲۶ در اصفهان متولد شد. بعد از گذراندن دوره شش ساله دبستان به هنرستان هنرهای زیبای اصفهان وارد شد و با بهره‌گیری از محضر اساتید بزرگی همچون عیسی بهادری، در رشته طراحی سنتی نقشه فرش تحصیل کرد. با آموختن کلاسیک هنر طراحی فرش و تجربه‌اندوزی از بازار و اساتید آن فن که خود دانشگاهی دیگر است، تا آن‌جا در این هنر پیش رفت که امروز یکی از اساتید مطرح طراحی سنتی فرش به شمار می‌رود.

دوره شش ساله دبستان را در دبستان پیشوا در محله جلفا و در کوچه سنگ‌تراش‌ها گذراند. علاقه‌مند به درس بود و تصمیم داشت در رشته طبیعی آن روزها درس بخواند. در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان ثبت نام کرد. آشنایی‌اش با مرحوم احمد معمارزاده یکی از معلمان ریاضی همان هنرستان، در مسیر او تحولی آفرید. استاد احمد معمارزاده که اجدادش معمار و مرمتگر بودند و خود او نیز نخستین ساختمان بتن‌آرمه را در اصفهان و در چهارراه حکیم نظامی بنیاد گذاشت، در خیابان کلیسای وانک دفتر کار مهندسی داشت. جعفرقلی دادخواه تابستان‌ها یا بعدازظهرها به دفتر او می‌رفت و کارهای دفتری انجام می‌داد. زمان تحصیلش، هم‌زمان با درس خواندن کار می‌کرد و طرح‌های کاشی‌کارها از جمله استاد حاج حسین مصدق زاده را برایشان کپی می‌کرد. تا این‌که بعدها به واسطه استعداد و توانمندی، خودش در همان هنرستان، تدریس را آغاز کرد و با استادانش همکار شد.

ابتدا تصمیم داشت به کلاس نگارگری برود که آن زمان اسمش مینیاتور بود. دوری در کلاس‌ها زد و با دیدن نقش‌های فرش استاد بهادری روی دیوار کلاس، مسحور این طرح‌ها شد و در رشته طراحی سنتی نقشه فرش ثبت نام کرد.

نبوغ و توانمندی جعفرقلی دادخواه به زودی نمایان و او شاگرد اول هنرستان شد. قرار بود به تعدادی از بچه‌های مدرسه بورسیه تحصیلی بدهند اما مدیر مدرسه اعتقادی به بورسیه بچه‌های هنر نداشت. او اعتراض کرد اما مؤثر نیفتاد.

بلافاصله 18 ساله که شد، آتلیه‌ای اجاره کرد که درست روبروی بیمارستان خورشید بود و اگرچه آتلیه‌داری جوان بود و نامش کم‌تر شناخته‌شده، اما طرح‌ها و نقش‌هایش مورد توجه قرار گرفت. ناظم هنرستان چندبار به آتلیه او سر زد و خواست تا مدارکش را برای بورسیه دانشکده هنرهای تزیینی بدهد که استادان آن از دانشگاه سوربن پاریس بودند. اما او  کار برای خودش را ادامه داد. پس از آن بود که در همان هنرستان مشغول به کار شد. پس از فارغ التحصیل شدن نیز در هنرستان هنرهای زیبا استخدام شد و حدود 10 طرح دیگر برای موزه هنرستان کار کرد.

در بازار با افرادی چون صادق صیرفیان، دکتر حسن حکمت‌نژاد و میرزا هاشم خردادزاده که از اساتید فرش بودند همکاری و فرصت خوبی برای آموختن از استادان بنام این هنر پیدا کرد.

این پیشکسوت هنر طراحی فرش، به مدت ۳۰ سال در مقام استاد در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان تدریس کرد و همزمان نیز دانشجویان بسیاری در دانشگاه هنر اصفهان از دانش وی بهره‌مند شدند. جعفرقلی دادخواه، از ابتدای تیرماه 1398، عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا