زندگینامه
هنر معماری، با روح و جان او در آمیخته بود. نقشهایی که به دست پدرش، استادانه و ماهرانه شکل میگرفت او را مسحور و شیفته معماری ساخت. با نگاه به دستان پدر، حاج محمد معمار که از معماران زبردست و بهنام مشهد بود چند و چون معماری سنتی را میآموخت.
سال 1318 در مشهد زاده شد. مشهد، مأمن معماری سنتی و هنر ایرانی اسلامی بود و نگاه به نقش و معماری آرامگاههای خواجه ربیع، شیخ مؤمن استرآبادی، امامزاده محروق، عطار نیشابوری، شیخ احمد جامی آرام جان و انگیزه بخش او.توأمان که کار معماری را فرامیگرفت و کمک دست پدر بود، بنایی نیز میکرد و تا پایان دبیرستان در همانجا درس خواند.
سپس، به تهران آمد و پس از آزمون رشته استاد کاری توسط هیئت آلمانی در هنرستان صنعتی سابق تهران( ایران و آلمان ) به عنوان استادکار آموزشی استخدام شد و هم زمان در رشته ساختمان نیز ادامه تحصیل داد. سال 1350 فارغ التحصیل شد. سپس به آلمان رفت و در رشتههای عمومی ساختمان و تربیت دبیر فنی رشته ساختمان در دانشگاه برلین ادامه تحصیل داد. پس از بازگشت به وطن، عشق و انگیزهاش در معماری سنتی، به عنوان هنرآموز رشته ساختمان در هنرستان تهران ادامه پیدا کرد.
علاوه بر یادگارهای ارزندهای که در معماری بسیاری از اماکن سنتی و مذهبی ماندگار و نمایان شده است، تجربیات خود را در قالب چندین جلد کتاب به یادگار گذاشته است. او 16 جلد کتاب درسی سال های اول تا چهارم رشته ساختمان را برای هنرستانهای کشور تالیف کرد. او تالیفات ارزشمندی در معماری سنتی و اسلامی به جامعه علمی ایران تقدیم داشته که مورد توجه بسیار کشورهای مسلمان از جهت کاربرد در آثار معماری اسلامی واقع شده است که شمارشان به بیش از 10 جلد میرسد.
حسین زمرشیدی عضو فرهنگستان هنر و هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بود. به عنوان عضو ثابت گروه معماری فرهنگستان هنر، در سال ۱۳۸۱ از سوی ستاد بنیاد چهرههای ماندگار، به عنوان «چهره ماندگار در عرصه معماری سنتی کشور» برگزیده شد.در مهرماه ۱۳۸۳، نشان درجه سه دانش از رئیسجمهور دریافت کرد و در سال ۱۳۸۷ به عنوان پدیدآورنده هنرهای قدسی و الهی معماری اسلامی برای قرآن، از طرف رئیسجمهوری ایران به عنوان خادم برگزیده قرآن کریم مورد تجلیل و تقدیر قرار گرفت.
حسین زمرشیدی ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ در سن ۷۹ سالگی در تهران، در آرامگاه ابدی خویش منزل کرد. پیکر او روز ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ تشییع ودر قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد. این هنرمند پیشکسوت عرصه معماری سنتی از ابتدای فعالیت «مؤسسه هنرمندان پیشکسوت» به عضویت این مؤسسه درآمد.