نورمحمد درپور

نورمحمد درپور سال 1310 در روستای سرخ‌سرای باخزر متولد شد.
نورمحمد درپور

زندگی‌نامه

سال 1310 در روستای سرخ‌سرای باخزر متولد شد. در گفت‌وگویی درباره یاد گرفتن موسیقی گفته است: «دوتار را خودم یاد گرفتم. آن‌قدر زدم تا یاد گرفتم. اما آواز را پیش چندتا از استادان قدیمی آموختم و هزاران بیت از حفظ دارم وهمه یاد خداست.»

او روایت‌های حماسی و تغزلی موسیقی منطقه خراسان را نزد استادان نامی منطقه مثل حاج جهـانگیـرخان، حاج مـرتضی پـری، حاج عبدالحمید رسولی، ملاداد خدا کبودانی و ملایاسین مریدار آموخت و سبک‌های خوانندگی حلقه ذکر را از خلیفه ملاسلـطان و ملاپایند بلوچ آموخت و مثنوی خوانی را از بزرگانی همچـون ملامقـری و آخوند ملامخـتار و غزل‌خوانی را از مولاداد هزاره پل‌بندی و حاج لطف‌الله هزاره یاد گرفت.

نورمحمد درپور از معدود بازماندگان صاحب سبک در منطقه جنوب خراسان بود که گنجینه‌ای از نغمه‌‌های شفاهی موسیقی این مناطق را در سینه داشت. او نماد موسیقی عرفانی منطقه تربت جام و خراسان بود و در روایت‌هایش همیشه از شعر شاعران و عارفان نامی این منطقه استفاده می‌کرد؛ از این شاعران می‌توان حاج قاضی جلال‌الدین فقهی سلجوقی، ملاعبدالرئوف مجیدی، شیخ احمد جامی و مولاناعبدالرحمن جامی را نام برد.

استاد درپور مثل بسیاری از خنیاگران و راویان موسیقی مناطق، از طریق جشنواره موسیقی فجر، جشنواره‌های آیینه و آواز، موسیقی حماسی و نیز جشنواره موسیقی نواحی کرمان و جشنواره‌های ذکر و ذاکرین به جامعه موسیقی معرفی شد و سپس به عنوان نوازنده‌ای صاحب سبک و شیوه، اجراهای متعددی را در کشورهای خارجی روی صحنه برد.

او در جشنواره موسیقی مقدس برلین در سال ۲۰۰۲ به همراه محمدرضا درویشی و فرید سلمانیان در جشنواره حضور یافت و به اجرای موسیقی پرداخت و تماشاگران را سخت تحت تأثیر قرار داد. همچنین در سفرهایی که به کشورهای آلمان و هلـند داشت توانست موسیـقی عرفـانی تربت جـام را به خوبی به جهانیـان معرفی کند.

 از درپور آلبومی تحقیـقاتی نیز درباره موسیقی خراسان منتشر شد. او آثاری را در واحد موسیقی مرکز خراسان رضوی اجرا کرد که از آن جمله می‌توان به مقام‌های «خالق یکتا»، «صـمدا» و «حکایت احمد جامی» اشاره کرد.

آلبوم موسیقی تربت جام که او در آن با همراهی ذوالفقار عسگری‌پور برخی از مقام‌های این منطقه همانند: هزارگی، جمشیدی، وفای، مهربانی نیست، صمدا، جان زمان، دو بیتی، الله مدد، مشق پلتان، اشتر خجو، نوایی و سه چکه را نواخت و خواند، از جمله کارهای کلاسیک مرتبط با این سبک نوازندگی و خوانندگی در موسیقی تربت جام به شمار می‌رود که در بازار موسیقی موجود است. اجرای تصویری «غزل کوچه باغی – باش تا حسن نگارم خیمه بر صحرا زند»، از جمله کارهای شناخته شده نورمحمد درپور است.

استاد نورمحمد درپور مدرک درجه یک هنری داشت و از ابتدای فعالیت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت به عضویت آن درآمده‌ بود.

استاد درپور در سال 1392 و در سن 85 سالگی به علت بیماری درگذشت.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا