بيستوپنجم دي سال 1329 در شهر قزوين به دنيا آمد. از دوران نوجواني مشغول به فراگيري هنر خاتم شد و در جواني در پروژه عظيم ساخت تالار خاتم مجلس شوراي اسلامي شرکت کرد. پس از آن تا سال 1380، در کارگاه خاتمسازي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (فرهنگ و هنر سابق) مشغول به فعاليت شد. طي اين دوران نيز آثار بينظيري در کارگاه خاتم سازي ساخت.
در سالهاي 1374 تا 1376 به مرمت تالار خاتم مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي با کمک فرزندانش مجید و سعید سامی پرداخت. در سال 1392براي دومين بار مشغول مرمت قسمتهاي آسيب ديده تالار خاتم شد.
در سال 1380 مرمت اتاق خاتم کاخ موزه سبز مجموعه سعدآباد را با تمام وسایل داخلی تمام خاتم آن برعهده گرفت و با دعوت از اساتید مجید سامی و محمد گلریز خاتمی آن را به اتمام رساند.
در سال 1394 مرمت بناي خاتم و رحل بسيار بزرگ تمام خاتم دوره قاجار در موزه آستان قدس رضوي را انجام داد. سالهاي 1393 و 1394 به مرمت آثار موزه حضرت ابوالفضل (ع) در کربلا مشغول شد.
شرکت در ساخت کتابخانه خاتم شاهچراغ شيراز، ميز نفيس اهدايي به انورسادات رئيسجمهور مصر (موزه قاهره)، ميز نفيس اهدايي به ملکه انگلستان (موزه لندن)، شرکت در ساخت خاتمهاي مورد نياز مرمت کاخ مرمر، شرکت در ساخت تالار خاتم مجلس شوراي اسلامي، شرکت در ساخت خاتمهاي ضريح امام رضا (ع) بخشي از فعاليتهاي هنري وي در زمينه خاتمکاري و مرمت آثار تاريخي هستند.
سامي همچنين در «موزه هنرهاي ملي» به هنرآفريني در زمينه خاتمکاري پرداخته که از آن ميان ميتوان به مرمت آثاری همچون ميز بزرگ و شش صندلي تمام خاتم، ويترين تمام خاتم، صندلي معرق و منبت، ميز تحرير تمام خاتم، ميز توالت و لوازم آرايشي تمام خاتم، لوستر تمام خاتم، جلد آلبوم مشبک، گنجه تمام خاتم و تعداد بيست عدد قاب نفيس خاتم اشاره کرد.
اين هنرمند عرصه هنرهاي سنتي تقدیرنامههای بسیاری از نمايشگاههاي مختلف انفرادی داخلي و خارجي و نمايشگاههاي قرآني دريافت کرده است.
ایشان در موزه ملی ایران شش جفت در تمام خاتم و منبر هفتصدساله آن را مرمت کرده است.
مرمت چندین قاب قدیمی و رحلهای مربوط به دوره قاجار، ساخت پنجاه آرم و لوگوي تمام خاتم حرم حضرت ابوالفضل (ع) به شکل خاص با زيرقرآني متصل به آن و ساخت جعبه جاقرآني با رحل بزرگ تمام خاتم بخشی دیگر از خلق و حفظ آثار هنری توسط ایشان بوده است.
شرکت در مرمت اتاق خاتم کاخ مرمر، مرمت چهارچوب درهاي ورودي حضرت عبدالعظيم حسني (ع)، مرمت حدود دويست اثر هنري در چند سال اخير، برگزاري کلاسهاي آموزش و مرمت خاتم در کربلاي معلي، ساخت کلکسيوني از سازهاي سنتي ايراني تمام خاتم، مرمت آثار خاتم موجود در موزه آستان قدس رضوي، شرکت در بسياري از نمايشگاههاي داخلي و خارجي بهصورت انفرادي از جمله روسيه، سنگال، ايتاليا و سريلانکا، ساخت آثار متعدد در سازمان ميراث فرهنگي کشور، ساخت دو ساز تمام خاتم و ارسال به کشور فرانسه، تدريس در دانشگاههاي شاهد و الزهرا و شرکت در ساخت آثار بسياري در سازمان ميراث فرهنگي کشور از ديگر فعاليتهاي اين هنرمند خاتمکار بهشمار ميروند.
صفر سامي مدرک درجه يک هنري دارد و از سال 1394 بهعضويت مؤسسه هنرمندان پيشکسوت درآمده است.