علی راهجیری

استاد علی راهجیری مدرک درجه یک هنری دارد و از ابتدای فعالیت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت به عضویت آن درآمده است.
<strong>علی راهجیری</strong>

چهارم دی سال ۱۳۱۷ در بخش سبزه‌میدان شهر رشت متولد شد. پدرش مرحوم ابوطالب، سرهنگ شهربانی و از افراد مورد وثوق مردم بود. از همان دوران کودکی به مناسبت آمد و شد اهل ادب و هنر و عرفان در منزل بستگان نزدیکش از جمله رفت‌وآمد به خانه عمویش، با فضای شعر و ادب و هنر آشنا و تدریجاً علاقمند شد.

آشنایی او با مرحوم شیخ محمدباقر کجوری نخعی نقطه عطفی در زندگی فردی و ادبی او به شمار می‌رود و بیشترین تأثیر را در شکل‌دهی شخصیت او داشت. علی راهجیری پس از طی مدارج ابتدایی در شهر رشت برای تکمیل و آموزش دوره‌ای بالاتر راهی تهران شد و در این مسیر با بزرگان حوزه‌های علم و ادب و عرفان و هنر آشنا شد.

مرحوم محمد فرزیب شاگرد اول مکتب عمادالکُتاب، مرحوم سید حسین میرخانی کاتب ممتاز قرآن به خط نستعلیق و برادر ایشان مرحوم سید حسن‌آقا میرخانی سراج‌الکُتاب و مرحوم علی‌اکبر کاوه از جمله اساتید او بودند.

از همان ابتدای تعلیم خوشنویسی به حوزه پژوهش نیز علاقه‌مند بود تا جائی که در اوایل جوانی (حدود 24 سالگی) آثاری را چاپ کرد که مورد توجه بزرگان فن و اساتید دانشگاه قرار گرفت. کتاب «تاریخ مختصر خط» سال‌ها در دانشکده‌های هنر به‌عنوان منبع و مرجع برای آموزش دانشجویان استفاده می‌شد. نگارش کتاب‌های پژوهشی از جمله «تاریخ خط»، «تذکره خوشنویسان معاصر»، شرح و احوال خوشنویسان در 3 جلد، شرح و احوال عمادالکُتاب در دو جلد، تذکره خوشنویسان قاجار (شرح زندگی و آثار بالغ بر 110 نفر از خوشنویسان منتهی به زمان عمادالکُتاب) که شامل 8 مجموعه 700 صفحه‌‌ای است از این جمله هستند. البته کتاب‌های دیگری مانند «احوال و آثار زنان خوشنویس و نوآور» و ده‌ها مقاله و شرح حال تخصصی دیگر نیز به رشته تحریر درآورده‌ که هنوز موفق به انتشار آنها نشده است.

در رشته خوشنویسی نیز آثار بسیاری را به رشته تحریر درآورده است که «کلیات عَلیه غرا» از تراوشات مرحوم مکتبی شیرازی، «نصیحت‌نامه لقمان» که چندین بار اجرا و چاپ شد، «منتخب مناجاتنامه خواجه عبدلله انصاری»، «ترجیع‌بند هاتف اصفهانی»، مجموعه «دُر اشک» که در مراثی و منقبت ائمه‌اطهار است و بسیاری آثار دیگر مانند: «ترکیب‌بند عاشورایی» مرحوم صباحی بیدگلی آرانی، استاد شعر فتحعلی‌خان صباح ملک‌الشعرای دربار فتحعلی‌شاه، «رساله تحفه‌الوزرا»، «تحفه نوروزی» از آن جمله است.

استاد راهجیری پرورش‌یافته مکتب 8 استاد بزرگ خوشنویسی همچون زرین‌خط، فرزیب، ابوالفضل موسوی کجوری، برادران میرخانی و کاوه است، دست توانایی در نوشتن آثار بدیع خوشنویسی دارد. قوت قلم و استحکام نستعلیق او در عین کهولت سن و بیماری، از نکات بارز خط این پیشکسوت خوشنویسی است. مطالعات و پژوهش‌های بسیاری که استاد راهجیری در زمینه‌های تاریخ و پژوهش خط انجام داده است او را به یک چهره متفاوت در هنر خوشنویسی ایران تبدیل کرده است.

او تاریخ ۲۱ اردیبهشت۱۴٠٠ در سن ۸۳ سالگی درگذشت.

استاد علی راهجیری مدرک درجه یک هنری دارد و از ابتدای فعالیت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت به عضویت آن درآمده است.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا