ولی‌الله شیراندامی

ولی‌الله شیراندامی سال 1310 در شهر مرو چشم به جهان چشم گشود و نقش‌هایی ماندگار بر صحنه تئاتر، سینما و صفحه تلویزیون آفرید.
ولی‌الله شیراندامی

زندگی‌نامه

نام او با هنر تئاتر پیوندی ناگسستنی دارد. علاقه و استعداد ذاتی‌اش، لاجرم او را به صحنه سحرآلود تئاتر کشاند تا در بیش از ۳۰ اثر نمایشی، در قامت بازیگر و کارگردان حضور پیدا کند. سال 1310 در شهر مرو چشم به جهان چشم گشود و از دوران جوانی تا زمانی که به خلوتگاه ابدی‌اش رفت (در یازدهمین روز سرد بهمن‌ماه 1398)، نقش‌هایی ماندگار بر صحنه تئاتر، سینما و صفحه تلویزیون آفرید.

مسیر فعالیت هنری ولی‌الله شیراندامی در همراهی با برادرش یدالله شیراندامی، با ایفای نقش در تئاترهای دهه سی در تهران سرآغاز یافت.

تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی تئاتر در دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا، به پایان رساند و مدرک درجه یک کارگردانی (معادل دکترا) را از وزارت فرهنگ دریافت کرد.

او در فیلم‌هایی همچون «جایی برای زندگی»، «خانه‌ای روی آب»، «بوی کافور، عطر یاس»، «شازده احتجاب»، «شیر سنگی»، «شب دهم»، «روز باشکوه»، «وسوسه»، «غریبه و مه»، «دادا»، «سمندر»، و «بلوغ» بازی کرده است. «مختارنامه»، «آژانس دوستی»، «عیاران» و «دلیران تنگستان» را هم می‌توان برجسته‌ترین مجموعه‌های تلویزیونی ثبت شده در فهرست نقش‌آفرینی‌های او به حساب آورد که از آن میان، نقش ماندگاری که در سریال «مختارنامه» ایفا کرد یکی از مهم‌ترین آنها بود.

«شازده احتجاب» و «غریبه و مه» از مهم‌ترین فیلم‌های کارنامه شیراندامی در پیش از انقلاب است و «دادا»، «سمندر»، «شیر سنگی»، «شب دهم»، «بلوغ»، «بوی کافور، عطر یاس» و «خانه‌ای روی آب» در کارنامه پس از انقلاب او جای می‌گیرند.

تقید و تعهد به کار، به طوری که هیچ‌گاه با تأخیر سر صحنه فیلمبرداری حاضر نمی‌شد، در کنار توانمندی ایفای نقش‌های گوناگون، از خصوصیات شیراندامی بود که جملگی همراهانش که از بزرگان سینما هستند، بر آن اذعان دارند.

نقش او در دلیران تنگستان به عنوان یکی از نقاط عطف فعالیت‌های هنری‌اش، می‌درخشد. این مجموعه تلویزیونی به کارگردانی همایون شهنواز در سال 1353 از تلویزیون به نمایش درآمد.

آخرین نمایشی که این هنرمند فقید کارگردانی کرد «هنر کمدی» نوشته ادواردو فیلیپو بود که در سال 13۹۱ در سالن استاد ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر به روی صحنه رفت.

شیراندامی، کتاب «تحلیل کارگردانی نمایشنامه مرگ پیشه‌ور» را پس از سال‌ها پژوهش و تحقیق، با همراهی همسرش افروز شیراندامی نگاشت و با دقت و وسواس زیاد، پس از بارها بازبینی و بررسی روانه بازار نشر کرد. او در این کتاب به تحلیل و بررسی اجراهایی از نمایشنامه‌های آرتور میلر پرداخته که به روی صحنه رفته است.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا