احمد بیگدلی

احمد بیگدلی ۲۶ فروردین ۱۳۲۴ خورشیدی در اهواز دیده به جهان گشود. ترکیب‌های بدیع و شاعرانه در آثار نمایشی، خط ناگسستنی آثار اوست. اجتماعی‌نویسی که زیست‌بوم پیرامونش، مردمان و دغدغه‌هایشان را محور نوشته‌هایش قرار داد و آن‌ها را ماندگار ساخت.
احمد بیگدلی

ترکیب‌های بدیع و شاعرانه در آثار نمایشی، خط ناگسستنی آثار اوست. اجتماعی‌نویسی که زیست‌بوم پیرامونش، مردمان و دغدغه‌هایشان را محور نوشته‌هایش قرار داد و آن‌ها را ماندگار ساخت.

احمد بیگدلی در ۲۶ فروردین ۱۳۲۴ خورشیدی در اهواز دیده به جهان گشود. در پنج سالگی به همراه پدرش که به استخدام شرکت ملی نفت ایران درآمده بود به آغاجاری رفت و پس از این‌که مدرک دیپلم ریاضی را در ۱۳۴۵ دریافت کرد خورشیدی برای گذراندن دوره خدمت سربازی به زرند کرمان رفت. مهرماه سال ۱۳۴۷ به استخدام آموزش و پرورش لاهیجان درآمد به دنیای آموزگاری گام گذاشت. پس از خدمت سربازی در لاهیجان به عنوان معلم روستا مشغول به کار شد.

نخستین داستان خود را در ۱۳۴۷ خورشیدی در نشریه ادبی فردوسی به چاپ رساند؛ بیگدلی اما در کنار داستان‌نویسی، فعالیت‌هایی چون نمایشنامه‌نویسی برای رادیو و تلویزیون را هم تجربه کرده‌ است. از میانه‌های دهه ۶۰ خورشیدی به طور حرفه ای کار داستان‌نویسی را آغاز کرد. هر چند در دوره‌ای وقفه در نویسندگی وی پدید آمد اما از آن زمان به بعد کار داستان‌نویسی و نمایشنامه‌نویسی را به صورت جدی دنبال کرد.

«دالو» نام او را پرآوازه کرد؛ نمایشنامه‌ای که احمد بیگدلی در سال ۱۳۵۶ نوشت. این نمایشنامه که در سومین جشنواره تئاتر شهرستان ها در تهران به روی صحنه رفت، نتیجه تحقیقات و جست وجوهای بیگدلی درباره کوچ و ایل بختیاری بود. او، دالو را با ظرفیت زبان و غنای فرهنگی بختیاری‌ها نوشته بود.

این نویسنده پیشکسوت، ۲ نمایشنامه دیگر به اسم در زیر آفتاب و مهری نگاشت و و بعد وارد دانشکده هنرهای دراماتیک شد تا در رشته بازیگری و کارگردانی تحصیل کند؛ اما در۱۳۶۰ خورشیدی آن را رها و تا آخر عمر به یزدان‌شهر در نجف آباد اصفهان، آثارش را نوشت و روایت‌کرد.

بیگدلی در ۶۳ سالگی نام خود را با کتاب «اندکی سایه» در شمار نویسندگان ادبیات داستانی ایران ماندگار کرد. همچنین در۱۳۷۲خورشیدی نمایشنامه سیاه دوم را به رشته تحریر درآورد. از دیگر نمایشنامه های معروف این داستان‌نویس می توان به حکایت همچنان باقی است، ژنرال شبانه، اسماعیل اسماعیل، موشی در گنجه اشاره کرد. مجموعه داستان «شبی بیرون از خانه» در ۱۳۷۴ خورشیدی و «من ویران شده‌ام» در ۱۳۸۱ خورشیدی توسط ناشر اصفهانی به چاپ رسید.

اندکی سایه در ۱۳۸۵ خورشیدی توسط انتشارات خجسته به چاپ رسید و به عنوان بهترین رمان در بیست و چهارمین دوره جایزه کتاب سال برگزیده شد و جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را به دست آورد.

۱۳ داستان کوتاه از احمد بیگدلی در مجموعه «مگر چراغی بسوزد» گردآمده است. همچنین زمانی برای پنهان شدن از دیگر آثار بیگدلی با مضمون جنگ است که آمیزه‌ای از حقیقت و خیال به شمار می رود و ساختار زبانی خاص خود را دارد. از دیگر رمان های این نویسنده می توان به آنای باغ سیب، آوای نهنگ، زمانی برای پنهان شدن، بی تردید سه شنبه بود، نخستین راوی شب، مجموعه داستان ارواح ماه مهر اشاره کرد.

در انتقال تجربه‌هایش به علاقمندان این عرصه مشتاق بود و سال ۱۳۷۶ پس از بازنشستگی از آموزش و پرورش نجف آباد، به تدریس فیلم نامه نویسی در انجمن سینمای جوانان نجف آباد پرداخت.

احمد بیگدلی ، ۲۶ شهریور در ۶۹ سالگی بر اثر سکته قلبی دیده از جهان فرو بست و در گلستان شهدای یزدان شهر نجف‌آباد اصفهان به خاک سپرده شد. این داستان‌نویس پیشکسوت در حالی در گذشت که رمان ذبیح و نیمرخی از آن فلو را در دست انتشار داشت. احمد بیگدلی از آغاز فعالیت «مؤسسه هنرمندان پیشکسوت» عضو این مؤسسه بود.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا