فرهنگ شریف

فرهنگ شریف در نخستین روز فروردین 1310 در آمل متولدشد. او از چهره‌های ماندگار موسیقی، نوازنده و بداهه نواز بود.
فرهنگ شریف

زندگی نامه

خالق نواهای دلنواز، در نخستین روز فروردین 1310 در آمل متولدشد. پدرش که از پزشکان مطرح بود، در زمانی که خانواده‌ها مجالی برای موسیقی و هنر نداشتند، بستر آن را برای فرزندانش فراهم‌کرد. او به موسیقی علاقه‌مند بود و با بزرگان موسیقی مثل مرتضی نی‌داوود و عبدالحسین شهنازی رفت و آمد و دوستی داشت. همین موضوع باعث شد فرهنگ شریف هم به موسیقی اشتیاق بیشتری پیداکند و از چهار سالگی پیش عبدالحسین شهنازی به آموختن تار بپردازد.

فرهنگ شریف در دوازده سالگی اولین اجرای خودرا در رادیو، به صورت تکنوازی اجراکرد و بعد از آن در مجموعه برنامه‌های گل‌ها، برای تکنوازی با خوانندگان دعوت می‌شد. او در نوازندگی امضای خودش را داشت و افرادی که با موسیقی آشنایی دارند به راحتی می‌توانند نوازندگی او را از دیگران تشخیص دهند. او سبک منحصر به خود را داشت و با خلق نوع متفاوتی از انگشت‌گذاری و مضراب‌زنی، صدای متفاوتی از دل تار بیرون می کشید، صدایی که تا آن زمان شنیده نشده‌بود.

بسیاری معتقدند یکی از زیباترین صداهایی که از تار شنیده اند، صدای تار فرهنگ شریف بود‌ه‌است. استاد فرهنگ شریف از قدرت تخیل و روح لطیف خود استفاده می‌کرد و هنر نوازندگی‌اش را به کار می گرفت و در نهایت ملودی‌هایی می‌ساخت که منحصر به فرد بودند.

فرهنگ شریف با خوانندگان بسیاری مثل: گلپا، ایرج، تاج اصفهانی، غلامحسین بنان، محمدرضا شجریان، علیرضا افتخاری، محمود محمودی خوانساری، حسام الدین سراج و… همکاری و همنوازی داشته است. هم چنین به همراه محمدرضا شجریان نیز کنسرت‌های متعددی را در داخل و خارج از کشور اجراکرده‌است.

او برای شناساندن ساز تار در فستیوال‌های بین‌المللی تلاش‌های بسیاری کرده‌است. برگزاری کنسرت‌های تخصصی – پژوهشی و همچنین تشکیل کلاس و کارگاه تخصصی – آموزشی یکی از فعالیت‌های او برای بیان ویژگی‌های ساز تار بوده‌است. او در فستیوال موسیقی برلین هم توانست هنر خود را با ساز تار به جهانیان نشان‌دهد.

مدتی پس از انقلاب به آمریکا مهاجرت کرد و چند سال در دانشگاه‌های معتبر آنجا به تدریس موسیقی پرداخت اما دوری از وطن برای او سخت بود و به ایران بازگشت.

از آثار او می توان بزم عاشقان، همایون، عیدانه، پیوند مهر، موی سپید، عالم شیرین، چشم سیه، شام و سحر، به یاد دوست، شفق، بزم خراباتیان، مرید خرابات، مرغ همایون، کوی باده فروشان، آینه دار و به یاد خالقی را نام‌برد.

در همایش چهره‌های ماندگار، نامش به عنوان چهره ماندگار به ثبت رسیده‌است و در دهه هفتاد شمسی مدرک درجه یک هنری به او اعطا شد. استاد شریف از ابتدای تاسیس موسسه هنرمندان پیشکسوت به عضویت آن درآمد.

متاسفانه استاد فرهنگ شریف در شهریور 1395 به خاطر بیماری ریوی و عفونت شدید خونی درگذشت اما یاد و آثار استاد همیشه ماندگار است.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا