محمدعلی جدیدالاسلام

محمدعلی جدیدالاسلام، زاده ۱۷ فروردین ۱۳۳۱ در «کوچه حاج سیدحسن» واقع در محله ‌راسته‌کوچه تبریز است. او در خانواده‌ای به دنیا آمد که با شغل عکاسی مأنوس بود.
محمدعلی جدیدالاسلام

زندگی‌نامه

پرتره‌اش به عنوان نخستین مجموعه‌دار دوربین عکاسی در آلبوم تاریخ ایران ماندگار شده است. خودش نیز در طول سالیان پربار فعالیت‌اش، هزاران پرتره از مشاهیر و چهره‌های گوناگون را در حافظه تاریخ، ماندگار ساخت.

محمدعلی جدیدالاسلام، زاده ۱۷ فروردین ۱۳۳۱ در «کوچه حاج سیدحسن» واقع در محله ‌راسته‌کوچه تبریز است. او در خانواده‌ای به دنیا آمد که با شغل عکاسی مأنوس بود، پدرش عکاس معروف شهر، خوشنویس و هنرمند موسیقی بود. همین رویه هنری هم باعث شد محمدعلی کوچک به عکاسی علاقه‌مند شود.

پس از پایان دوره ششم ابتدائی، برای آموختن عکاسی نزد احمد کیابخت گمارده شد. هم‌زمان با عکاسی، آموختن نقاشی را هم در سال ۱۳۴۳ زیر نظر استادش باجالانلو شروع کرد. وی بعدها داوطلبانه معلمی پایه اول ابتدایی را انتخاب کرد و دوره‌ای را در روستای دیزج علی‌قلی بیگ از توابع هشترود به تدریس پرداخت. جدیدالاسلام در سال ۱۳۵۷ شمسی راهی تهران شد تا در انستیتو تربیت مربیان امور هنری تهران مشغول تحصیل شود.

محمدعلی جدیدالاسلام در سال ۱۳۶۲ برای اولین بار آتلیه عکاسی‌اش را به راه انداخت. علی سلیمی از اولین مشاهیری است که پرتره‌اش در دوربین این عکاس پیشکسوت به ثبت رسیده است. چندی نگذشت که رسام نخجوانی برای تصویربرداری از استاد شهریار، محمدعلی جدیدالاسلام را برگزید؛ توانمندی او در ثبت چهره‌ها، باعث شد که به توصیه برادرش، عکاسی از پرتره هنرمندان را آغاز کند.

جدیدالاسلام تاکنون ۱۵۰۰ پرتره از هنرمندان تبریز، تهران و حتی باکو عکاسی کرده ‌است. او ۹۵۰ دوربین عکاسی دارد و بزرگترین مجموعه‌دار دوربین‌های عکاسی در ایران است. بزرگترینِ آن‌ها دوربین فانوسی است که ۲۴ در ۱۸ فیلم می‌خورد و کوچکترینِ آن‌ها نیز دوربین‌های جاسوسیِ کارخانه مینوکس و لایکا هستند. قدمت برخی از این دوربین‌ها به ۱۵۰ سال می‌رسد. او علاوه بر دوربین، ۲۰۰۰ قطعه عکس اصل دوره قاجار، بیش از ۳۰۰ قطعه فیلم‌های شیشه‌ای از زمان قاجار و پهلوی اول، بیش از ۱۰۰ حلقه فیلم ۱۳۰ ساله با موضوع قالی‌های قدیمی، که اکنون در اختیار موزه فرش تهران قرار دارد، نیز در گنجینه خود حفظ کرده است. در سال ۱۳۹۲، مجوز گشایش نخستین موزه خصوصی عکس‌های تاریخی کشور را دریافت کرد.

این عکاس و مجموعه‌دار پیشکسوت، در حوادث ۲۹ بهمن تبریز 1356، حاضر بود و تعدادی عکس از آن واقعه ثبت کرد. او در کنار فعالیت‌های هنری‌اش، آتلیه‌ای تأسیس کرد که متشکل از دو اتاق اجاره‌ای و دوربین‌هایی بود که با زحمت آنها را تهیه کرده و به کار گرفته بود. رسام نخجوانی دست محمدعلی جوان را گرفت تا به موفقیت برسد.

محمدعلی جدیدالاسلام بیش از ۵۰ نمایشگاه عکاسی برپا کرده که ۴۰ نمایشگاه آن انفرادی بوده است. این عکاس و مجموعه‌دار پیشکسوت، بیش از 10 تألیف و ترجمه، ۷ مقام جشنواره‌ای، ۵۰ نمایشگاه و ریاست «انجمن عکاسان آذربایجان شرقی» را در کارنامه کاری‌اش دارد. محمدعلی جدیدالاسلام از بیست و نهم دی‌ماه 1397 عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است.

سایر هنرمندان

اسکرول به بالا